Návrh kuchyně všeobecně popsat snad ani nelze, vydalo by to jistě minimálně na slušná skripta pro architekty, pokusme se však popsat základní myšlenky při návrhu kuchyně. Pokud se člověk rozhodne zrekonstruovat svou kuchyň a nebo pokud si kuchyň vybavuje poprvé, je důležité znát odpovědi na následující otázky:
Jak vařím?
Vařím jen občas rychlá jídla, nebo se stává, že hostím velkou společnost? Podle toho, jak člověk odpoví na základní otázku, bude vypadat i pozdější dispozice kuchyně.
Kdo vaří?
Vaří muž či žena, nebo oba zároveň? Je někdo levák? Odpovědi na tyto otázky budou řešit ergonomii a například i výšku pracovní desky, výšku horních skříněk apod.
Kolik chci investovat?
Podle finančních prostředků pak zvolíme materiály, které budou použity pro výrobu kuchyňské linky a ostatní zařizovací předměty do kuchyně.
Kolik spotřebičů chci mít včetně těch drobných (mixéry, překapávače kávy...) a jsem zvyklý dělat si zásoby?
Pokud plánuji mít v kuchyni hodně spotřebičů a také chci mít velký úložný prostor na zásoby, bude potřeba pro ně vytvořit dostatečně velký úložný prostor.
Odpovědi na předchozí otázky nám dají základní kostru. Dále přichází na řadu fáze HLEDÁNÍ INSPIRACE.
Kuchyně přecházející do obývacího prostoru, XTINAdesign
Dívejte se kolem sebe, kupte si časopisy o bydlení, brouzdejte po internetu. Z obrázků, které Vás osloví, si můžete vytvořit koláž. Ta Vám pomůže utřídit si představu, co se Vám líbí. Nezapomeňte se inspirovat nejen barvami, ale hledejte i chytrá řešení, která můžete aplikovat ve své kuchyni.
Na řadu přichází velmi důležitá složka celého procesu navrhování kuchyně a tou je ERGONOMIE. Postup prací v kuchyni by měl fungoval přirozeně podle reálných úkolů, které na sebe při vaření navazují. Když člověk přijde domů s nákupem, nejdříve si potřebuje nákup odložit a vyskládat. Prostor pro odložení nákupu by měl být blízko lednice a spíže. Měl by zároveň navazovat na část pro přípravu jídla. Šíře plochy pracovního prostoru mezi dřezem a varnou deskou se doporučuje mezi 80 – 120 centimetry dle možností. Tato plocha by měla být hlavní pracovní částí, na kterou navazuje varná zóna. Po dokončení přípravy jídla následuje jeho servírování. Už jste jistě postřehli, že jsem rozdělila kuchyň do několika zón a to na PŘÍPRAVNOU, MYCÍ, VARNOU a ÚLOŽNOU. Pojďme si teď jednotlivé zóny více přiblížit.
V zóně přípravné soustřeďte kuchařské náčiní, misky apod. Ve varné pak hrnce, pánve, pokličky, vařečky, ale také například kořenky. Do mycí zóny patří odpadkový koš, případně i koš na tříděný odpad, dále čisticí pomůcky a prostředky. Také je dobré mít v této části místo na zavěšení kuchyňské utěrky (ne nad košem!). Do úložné zóny umístěte dózy na potraviny, mlýnky a různé drobné spotřebiče, sem také patří talíře a příbory k servírování.
Tvar kuchyňské linky může být různý a většinou se volí dle prostoru, kam ji umísťujeme, a podle požadavků klienta na velikost. Nejefektivnější je tzv. uličková dispozice. To jsou dvě linky, popřípadě linka a ostrůvek, které jsou umístěny vodorovně vedle sebe. Člověk se při této skladbě kuchyňské linky nejméně nachodí, ale tato dispozice je náročná na prostor a může zde vzniknout problém s plnovýsuvy, které do sebe mohou narážet, pokud se mezi oběma moduly nedodrží odstup nejméně 120 centimetrů.
Další variantou je kuchyně do tvaru písmene L. Zde bych upozornila na tzv. trojúhelník pohybu. Jeho vrcholy tvoří dřez-chladnička-sporák. Ramena trojúhelníku ukazují cestu, kterou musíte zdolat. Proto dbejte, aby jednotlivá ramena nebyla moc dlouhá a jejich součet (obvod trojúhelníku) by neměl přesáhnout 6 metrů.
Kuchyňský ostrůvek s prodlouženou hloubkou 90cm, XTINAdesign
Já mám velmi ráda variantu kuchyně uspořádanou do písmene U. Vše je při ruce a člověk se tak nenachodí. Nevýhodou však je dražší kování, které je potřeba k efektivnímu využití vzniklých slepých rohů (tzv. chytré výsuvy či otočné karusely).
Sdílet / hodnotit tento článek