Jan Foret: Abychom zajistili odvětrání a komfort pro kuchaře, potřebujeme velké výměny vzduchu a zároveň musíme zamezit průvanu. Součástí komfortu je i osvětlení, světla jsou součástí stropu.
Máme subdodavatele, se kterými spolupracujeme a kteří nám vyrábějí speciální světla, která používáme. Na výběr je zářivkové nebo dnes již častější LED osvětlení. Při návrhu řešíme samozřejmě hygienická minima pro osvětlení na pracovní ploše s respektováním požadavků klienta.
TZB-info: Vnímáte větrací stropy jako směr nebo jsou to spíše technologické bonbónky? Jakou roli hraje to, že systémy větracích a osvětlovacích stropů vhodné nejen pro střední a velké kuchyně se v současné době se stávají také hitem tzv. otevřených kuchyní a výdejů.
Jan Foret: Trend je jasný Čím dál tím více zpracováváme projekty na větrací stropy i pro běžnou klientelu jako jsou restauratéři, hoteliéři. Větrací stropy, které začaly ve varnách dnes opravdu vstupují do mnohem menších provozů, kde jsou otevřené kuchyně, kam zákazník vidí. A tam je design větracího stropu důležitý. Proto spolupracujeme i s architekty, setkáváme se s atypickým zadáním a požadavky, aby zapadalo do konceptu a designu celé restaurace. Větrací stropy se stávají standardem.
TZB-info: Bavíme se o ČR nebo o celosvětovém trendu?
Jan Foret: Rozhodně celosvětově. Děláme projekty po celé Evropě a v trendu není rozdíl.
TZB-info: Na pohled vypadají vaše stropy kompaktní, v materiálu jsou povrchy kov- plast. Součástí vašich stropů jsou i textilní výústky společnosti Příhoda, proč?
Jan Foret: Textilní výústky s mikroperforací používáme pro přívod vzduchu. Mikroperforace je důležitá, protože pracujeme s mnohonásobnou výměnou vzduchu. Zároveň musíme zabránit tomu, aby personál byl ofukován. Výústky nám firma Příhoda vyrábí na míru a není nic jednoduššího, než textilní výústku sundat, dát do pračky, vyprat a znovu natáhnout.
TZB-info: jak vypadá proces od záměru majitele nebo provozovatele restaurace?
Jan Foret: Samozřejmě rádi zákazníkovi pomůžeme s celým procesem. Ale na našem webu je také hodně informací, stejně jako SW, který pomáhá projektantům a montážním firmám. Vše je navázáno i k VZT jednotkám.
Doba realizace inovace kuchyně nebo výdeje závisí na velikosti, na současném stavu, na typu budovy, zda se jedná o novostavbu nebo rekonstrukci. Pro kvalitní návrh je nutná znalost dispozice, znalost budoucí gastrotechnologie a počty jídel. Podle toho se udělá první návrh včetně cenového rozptylu pro zákazníka. Samozřejmě můžeme porovnávat i systém s digestořemi a s větracím stropem. Systémy s větracími stropy vycházejí jen o 10-15 % dráž a zákazník dostává designové a kvalitní řešení.
Sdílet / hodnotit tento článek