Společnost Citybloom odpověděla na poptávku okenních a střešních farmářů unikátním modelem hydroponické farmy, která může i v rozlohou nedostačujícím místě zajistit „hyper-lokální udržitelnou formu pěstování potravin“.
Městské zemědělství je kulturní a sociální fenomén, na který narazíte stejně v přeplněném africkém slumu jako v desetimilionovém New Yorku. Tendence lidí pěstovat si pro radost či zdravý životní styl, (nebo pro vlastní přežití) ovoce a zeleninu je všude stejná. Citybloom přichází na trh s modulárními jednotkami hydroponické farmy, která může být pohodlně instalována na rozměrnější terase, malém balkónu nebo na celé střeše domu. Tvořena je uzavřenou smyčkou hydroponických nádob (recyklace vody tu dosahuje 70-80% oproti konvenčnímu zemědělství), které dokážou malé zázraky.
Kultivační jednotky Citybloom jsou plně automatizované, komplexně monitorují vnitřní i vnější podmínky (oběh a přečištění vody, obsah živin, vlhkost půdy) pěstebního procesu, a je možné je kontrolovat i přes výstup počítače.
Citybloom chválí své zařízení, které je schopno na ploše 37 metrů čtverečních (tedy skládačka deseti kultivačních jednotek) vyprodukovat 25 – 35 kilogramů zeleniny za měsíc. Záleží prý jen na zákaznících, co se rozhodnou pěstovat. Pokud zvolíte objemnější plodinu, než třeba hrách, můžete za jeden rok vyrobit na své střeše až pět tun salátu. A to už je takové množství, kdy se dá hovořit o nasycení poptávky po čerstvé potravině ne na úrovni bytu nebo poschoďového domu, ale spíše bloku či celé čtvrtě. A takový provoz se pak vyplácí i finančně. Možná je načase změnit zažitou představu o městech, jako o místech kde není možné produkovat potraviny.
Sdílet / hodnotit tento článek