Komplikace výstavby v brownfields
Developeři postavili v brownfieldech v průměru až 29 % všech svých projektů. Téměř tři čtvrtiny dotázaných je názoru, že stát nedostatečně podporuje obnovu těchto parcel, které se mnohdy nachází v atraktivních lokalitách měst. Revitalizace zastavěných oblastí je pro 87 % dotázaných developerů finančně náročnější oproti klasické výstavbě. Uvádí, že v průměru se výstavba prodraží až o 17 %.
Stále ale na takových parcelách developerské projekty rostou.
Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema a.s. k tomu říká: „Tento rok dokončíme nový bytový areál, který vyrůstá v pražských Nuslích. Stojí na místě, kde byla až do konce 90. let mlékárna. Projekt jsme získali od soukromého subjektu. Žádnou státní či jinou podporu proměna tohoto brownfieldu nemá. Obnova areálu probíhá díky soukromým prostředkům. Vedle toho máme navíc v přípravě hned několik dalších projektů, jež jsou na místech brownfieldů. Jedná se o bývalé tovární areály nebo dnes již zanedbaná obchodní centra.“
Největší komplikace ve výstavbě v brownfields
Podle 84 % developerů, dotázaných pro studii CEEC Research, je největší komplikací ve výstavbě v brownfields čas nutný pro změnu územích plánů. Nevýhodou brownfields je také riziko navýšení investičních nákladů, nedostatečné zmapování starých ekologických zátěží, a finanční náročnost. Již menší komplikace developeři vidí v nevyřešených majetkoprávních vztazích a v omezené nabídce dotačních programů.
Brownfield v Nuslích
Změna čeká i chátrající území někdejšího pivovaru v pražských Nuslích
Památkově chráněné budovy projdou nákladnou rekonstrukcí pod hlavičkou Penta Real Estate. Zůstane památkově chráněná budova pivovaru, na okolním pozemku bude až 400 bytů. Území nynějšího brownfieldu se otevře i pro veřejnost. V budově pivovaru budou atypické kanceláře i prostory pro retail. První studie území předběžně počítají s náměstím, kavárnami a restauracemi, pravděpodobně dojde k obnovení ulice, která vedla napříč celým areálem. Řešení mají v rukou architekti CMC architects a studio Chybík + Krištof.
Památkově chráněná budova Nuselského pivovaru © D. Kopačková, redakce
Historie území
O pivovaru jsou dochované první zmínky již z poloviny 18. století. Pivo se v Nuselském pivovaru vařilo do roku 1960. Poté do roku 1976 fungovala už jen sladovna, z níž se hotový slad vozil do Smíchovského pivovaru. Výroba tmavého ležáku Prelát se přesunula do Braníka. Dalším nájemcem byly České vinařské závody, které tu zpracovávaly vína,včetně lahvování šampaňského. Výroba vín skončila v roce 1997. O tři roky později byla část staveb pivovaru prohlášena za kulturní památku.
S novou výstavbou se prostor vrátí do historie, kdy býval společenským centrem. Současný areál, jako zdí ohraničené území, se změní na prostor s otevřenými partery, který bude propojovat Náměstí bratří Synků a ulici Bělehradskou směrem k ulici Na Fidlovaččce a stejnojmennému parku a divadlu. Zahájení výstavby se předpokládá na přelomu 2020/2021. Revitalizovaný areál by mohl být otevřený v roce 2021 či 2022. Plánované investice do projektu dosáhnou 2 miliard Kč.
Areál Nuselského pivovaru, vnitřní dvůr © D. Kopačková, redakce
Ve fotogalerii najdete stav areálu, který mohli vidět návštěvníci festivalu OPEN HOUSE v září 2020.
Sdílet / hodnotit tento článek