REKLAMA
Hledat
Nový stavební zákon
estav.tvnový videoportál
Všechna témata
Stavba kamen a krbů více o tématu

Kachlové sporáky je možné uplatnit i v současné kuchyni

Kachlový sporák, často chybně nazývaný laickou veřejností pecí, je dokonalé „univerzální“ topidlo, schopné poskytnout neocenitelné služby v kuchyni rekreačního, ale i moderního domu. Kachlové sporáky se opět dostávají do popředí zájmu stavebníků.

Kachlový sporák nám umožní postarat se o naše žaludky i připravit si dostatečné množství teplé vody a ještě se ohřát v případě, kdy z různých důvodů selžou dodávky energií, na kterých je provoz dnešní domácnosti téměř vždy zcela závislý. Při vaření nebo pečení vzniká i dostatek tepla k vytopení místnosti. Navíc přítomnost sporáku, spalujícího místní dřevo, v domácnosti můžeme brát i jako významný nástroj pro nenásilnou environmentální výchovu celé rodiny.

Typy konstrukcí sporáků

Konstrukci sporáku lze do určité míry přizpůsobit prostorovým možnostem. V základním konstrukčním pojetí rozeznáváme sporák stolový a sporák s kobkou. U stolového sporáku je trouba vedle topeniště pod plotnou. Plotna sporáku tak vytváří rovnou plochu nad celým tělesem sporáku, a je tak i méně náročný na prostor. Sporák s kobkou nám dává možnost zabudovat jednu nebo dvě pečící trouby, kobka může být i nakoso v rohu místnosti a celkově je možné z tohoto typu sporáku udělat krásná kamna. Takto může v kuchyni vzniknout prvek, který z prostoru dělá útulné místo ke scházení rodiny u společných večeří nebo posezení s přáteli. Kachlový sporák bývá k vidění především v rekreačních objektech a venkovských staveních. Dalo by se říci, že do kuchyní v těchto obydlích téměř patří. Ovšem díky jeho univerzálnosti ho lze využít i v moderních domech.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

(Ne)dostatek přiváděného vzduchu

V současném moderním domě se však významně změnily podmínky pro dostatečný přívod spalovacího vzduchu. Proto musíme počítat s tím, že vzduch přivedeme přes ventilaci oken nebo jinou cestou. Zejména je-li kuchyň vybavena odsavačem par, vysaje nám při nedostatečném přívodu vzduchu kromě par i spaliny z topeniště sporáku. To je nejenom nepříjemné, ale může to být i nebezpečné z hlediska nahromadění oxidu uhelnatého (CO). Proto je nutné posoudit, jsme-li za všech okolností schopni přivést ke sporáku dostatečné množství spalovacího vzduchu, který se u běžných sporáků do topeniště dostává přes popelníková dvířka a rošt.

Dnes již existují konstrukce sporáků s bezroštovým topeništěm. Tento typ topeniště umožňuje přívod externího spalovacího vzduchu, tak jak to známe u krbů nebo kachlových kamen. Tímto moderním bezroštovým topeništěm, které je běžně používáno u akumulačních kachlových kamen, vyřešíme jeden z možných problémů. Díky dokonalejší konstrukci topeniště získáme z hlediska parametrů daleko kvalitnější topidlo. Sníží se škodlivé emise a zvýší účinnost topidla. Spalinový tah lze před zaústěním do komína prodloužit, protože spaliny mají vyšší teplotu než u běžného malého roštového topeniště. Je tak možné vést tah prostupem zdí do druhé místnosti, kde nám kachlové těleso může pomáhat vytopit další místnost. Navíc moderní topeniště nám umožňuje částečně izolovat plotnu od vysoké teploty v topeništi, čímž snížíme okamžitý výkon sporáku do prostor kuchyně, dnes již většinou v dobře izolovaném domě. Vždy je nutné posoudit výkon sporáku k tepelné ztrátě místnosti.

Zdroj: archiv Cechu kamnářů ČR

Sporák v nízkoenergetických domech

V nízkoenergetických domech nám běžný sporák poskytne výkon i několikanásobně větší než je tepelná ztráta větší místnosti v největších mrazech. To je další skutečnost, kterou je nutné vzít v úvahu při rozhodování a posuzování vhodnosti kachlového sporáku do vaší kuchyně - riziko přetápění místnosti. Velkou úlohu, nakonec pro provoz každého topidla, sehrává kvalita a provedení komína. Ideální jsou moderní systémové komíny, které dobře fungují i v případě občasného zatápění a nehrozí zde nadměrné usazování sazí a dehtů. V současné kuchyni je výhodou, lze-li spaliny ze sporáku zaústit přímo z kobky do sopouchu komína. Vedení spalin ke komínu vnějším kouřovodem – rourou s klasickým „téčkem“ nad kamny není zrovna výhodou. Roura totiž do kuchyně opět předává teplo.

Je dobré mít na mysli, že to, co chalupář ocení, není dobré v kuchyni současného moderního domu. Při rozhodování, zda si kachlový sporák právě do vaší kuchyně pořídit, je nutná rada odborníka. Navzdory určitým provozním nevýhodám, je však sporák nepřekonatelné „univerzální“ topidlo. Jeho univerzálnost se vyvíjela staletí, a díky tomu nám je schopen poskytnout v kuchyni neocenitelné služby.

Sdílet / hodnotit tento článek

Další kapitoly tématu „Stavba kamen a krbů

  1. Kachlová kamna umí topit, vařit i péct. Tradiční řemeslo ožilo v krkonošské chalupě
  2. V čem zatopit dřívím? Kamna, krb, nebo sporák?
  3. Design kamen a krbů má široké možnosti
  4. Velikost, výkon a druh kamen či krbů závisí na způsobu využití
  5. Sálavé teplo v rustikálním interiéru
  6. Jak správně topit v kamnech a krbech
  7. Co musíte připravit, než začnete stavět kamna
  8. Jak zajistit teplovzdušné vytápění místnosti v patře průduchem od krbu
  9. Kolik peněz stojí kachlová kamna
  10. Kamna do nízkoenergetických domů? Dobrá volba, ale pozor na správný typ
  11. Kachlové sporáky je možné uplatnit i v současné kuchyni
  12. TIP: Grilování s noblesou ve venkovní kuchyni
  13. Krbové vložky a krbové kazety: Jak poznat kvalitní vložku a jak si rozdělat oheň v pasivním domě
  14. Přívod externího vzduchu pro krb nebo kamna. Proč a jak vést vzduch ke spotřebiči

Mohlo by vás zajímat

Foto zdroj: Vojtěch Peterka

Kachlová kamna umí topit, vařit i péct. Tradiční řemeslo ožilo v krkonošské chalupě

Kachlová kamna. Také se vám vybaví pocit pohody, příjemného tepla a vůně upečených buchet? Kamnářské řemeslo zažívá renesanci. Kamna mohou být kombinovaná s troubou i sporákem na dřevo. Mohou zastávat více funkcí, hodí se do rustikálního i moderního interiéru. Zajeli jsme se na stavbu kamen podívat do Krkonoš. Jak…

TIP: Grilování s noblesou ve venkovní kuchyni

TIP: Grilování s noblesou ve venkovní kuchyni

Znáte to – jakmile je pár dní za sebou teplo, už aby byl venku gril a v lednici pár pořádných steaků, klobás a nějaká ta zelenina. Grilování je pro mnohé Čechy symbolem léta. Je to čas, kdy se žije, vaří a jí venku. A ti náročnější k tomu využívají venkovní kuchyň.

Závady na komínech a jejich důsledky - často jde o život

Závady na komínech a jejich důsledky - často jde o život

Pro revizi a kontrolu spalinových cest platí nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Informace šířené některým tiskem, že toto nařízení vlády se nevztahuje na spotřebiče na plynná paliva, jsou mylné. Neprovádění revizí a kontrol přináší řadu závažných…

Kolik peněz stojí kachlová kamna

Kolik peněz stojí kachlová kamna

„Toužili jsme pořídit si do chalupy velká kachlová kamna. Při nákladné rekonstrukci peníze co chvíli docházely a na kamna jsme šetřili čtyři roky. Od začátku jsme ale s nimi počítali, protože víme, že navzdory nemalé pořizovací ceně je to investice, která se vrátí a která má trvalou hodnotu,“ sdělil mi majitel…

Jak správně topit v kamnech a krbech

Jak správně topit v kamnech a krbech

Jak správně topit kusovým dřevem v kamnech či krbu není věda, přesto je však nezbytné dodržovat pravidla správného topení. A to nejen kvůli šetrnosti k životnímu prostředí a ohledu na topidlo, ale také kvůli vlastní peněžence. Správná obsluha kamen a krbů má totiž zásadní podíl na jejich výkonu a účinnosti. Navíc při…

V čem zatopit dřívím? Kamna, krb, nebo sporák?

V čem zatopit dřívím? Kamna, krb, nebo sporák?

Vytápět domácnost topidlem na dřevo je oblíbeným řešením majitelů chalup i moderních novostaveb. Přesto si i dnes část laické veřejnosti pod pojmem kamna mylně představuje starý sporák v chalupě svých předků. Rozdíly mezi kamny, krbem, sporákem a krbovými kamny jsou však zásadní z hlediska funkce i designu.