Sawamura – práce s lidmi, práce s prostorem
Některé lokace trpí tím, že jsou příliš vzdálené od správních center, nedostupné a izolované. U jiných je tomu přesně naopak. Sedmnáctitisícová Karuizawa v japonském distriktu Kitasaku si na nedostatek pozornosti rozhodně stěžovat nemůže. Město situované jen na dohled od epicentra tehdejší olympiády, Nagana, nemá o turisty nouzi. Řeší spíše opačný extrém: zvláště o víkendu jich je až moc.
Svou roli pochopitelně hraje také napojení města na vysoko-rychlostní železniční trať Shinkansen, díky které se sem do šedesáti minut dostanete prakticky odkudkoliv v Japonsku. A to je právě ten problém. Ulice kdysi tolik malebného městečka v tradičním stylu se ztrácí pod přílivem turistů, kteří se přijeli pokochat „venkovem“. Pouť z Nagasaki nebo Tokia sem ale lidé už několik let váží zbytečně. Jak připouští i sami zástupci architektonického studia YAA (Yuji and Architects, nebo častěji Yuji Tanabe) Karuizawa – Město vzpínajícího se koně - svůj klid už pozbyla. Tento názor si nevytvořili náhodou.
Když je lidí příliš…
Projekt minimalisticky vyvedené pekárny a baru Sawamura se stal jakýmsi návodem, jak – v případě přívalu turistů - rozložit jejich masu do esteticky připraveného prostoru takovým způsobem, aby nedocházelo k jejich nahloučení a každý si mohl užít svůj „osobní“ kus města v přírodě. A pochopitelně, YAA také adresně zasáhli do řešení všedního života v Karuizawa, tak aby mimo turistickou sezónu nepřipomínalo vysídlené město duchů.
Aby toho mohli dosáhnout, nesoustředil se Yuji Tanabe s kolegy jen na vlastní návrh stavby, kterou můžeme s trochou fantazie pojmenovat restauračním komplexem. Rozhodli se do svého konceptu zasadit celé město, a vytvořit tak životaschopný celek. „Nepočítáme s tím, že se všichni návštěvníci Karuizawa přijdou posadit do naší Sawamura. Ale přejeme si, aby si prošli celé město, a měli možnost se porozhlédnout po tom, co činí Karuizawa mimořádným.“ Z podnikatelského hlediska by se tato úvaha možná zdála jako scestná, ale nápad má něco do sebe. „Když totiž začnete připravovat projekt na bázi otevřeného prostoru, máte úplně jiné možnosti.“
Foto: Yuji Tanabe, Yu Terayama
Rozložit masu do prostoru
YAA proto připravili svou Sawamura jakou komplementární součást výletního okruhu, chcete-li turistické promenády. Srdce Karuizawa vytváří dvě sbíhající se ulice, Ginza dōri a Kyū-dō, které jsou posety tradičními obchůdky a restauracemi. Sawamura, stojící trochu stranou tohoto shluku, se ale dokázala originálním nápadem architektů zapojit. Když chcete ve městě strávit nějaký čas, vyrazíte na krátké korzo. A je jedno, jestli posedíte v čajovně Hlubokých tmavých očí, restauraci Suji, nebo navštívíte bar Zelené mlhy. Tak jako tak navštívíte Sawamura, protože je průchozí a dotváří okruh. Navíc ze zdejších teras můžete celou městskou trasu přehlédnout.
A možná právě tady, na dosah korunám stromů, si budete chtít i odpočinout. Sawamura z této „nenucené zákaznické volby“ těží, a přirozenou architekturou, která byla budována s ohledem na klidný a přírodní charakter místa, ji ještě podporuje. Přitom by se ony poněkud rozmáchlé „zelené stezky“, visuté balkóny a terasy s promenády nalepené na stavbu Sawamura mohly zdát zbytečné, ale jsou to právě ony, které sem lákají návštěvníky.
„Procházíte tudy, protože se chcete pokochat výhledem, procházíte, protože je to přirozené doplnění městského okruhu. A když už tu jste, prostě chcete do nějakého klidného koutu usednout ve stínu modřínů a pochutnat si na horkém čaji nebo doušku tradiční pálenky, nebo ochutnat zdejší vynikající voňavé a čerstvé pečivo. Osvěžíte se a můžete pokračovat dál. Do města, do hor, nebo zpátky domů. Jednoduché a přitom dokonalé, ne?“
Foto: Yuji Tanabe, Yu Terayama
Pekárna, restaurace, bar i literka
Pokud jde o vnitřní dispozice Sawamura, jsou skutečně obsáhlé. Na úrovni přízemí narazíme na oddělenou pekárnu croissantů a měkkého kavárenského pečiva s cukrárnou (výrobou), velkou kuchyň pekárny a prodejnu pečiva, kde je možné i krátce posedět. Proti tomuto „pekařskému“ bloku je postavena vlastní restaurace Sawamura, která tvoří předěl, na který je po straně navázána kuchyně a zázemí restauračního zařízení a noční bar.
Prakticky podél celého přízemí se vinou zahrádky, předsazené terasy a schodiště, umožňující vstup do horní etáže. Na úrovni prvního patra můžeme projít po obvodu částečně zastřešenou „zelenou stezkou“ podél dalších terásek (širší se stabilním posezením je zastíněna zarostlou pergolou), nebo můžeme zavítat do horní části otevřené restaurace, případně posedět v „literární“ kavárně s čítárnou.
Co činí projekt Sawamura tak kouzelný?
Třeba to, že vznikl prostor s provozní kapacitou téměř 500 hostů, a jen málokdy se vám stane, že byste někde viděli sedět či byli obklopeni více než dvaceti. Masa je rozložena do prostoru, vy jste neustále v příjemném prostředí a takříkajíc soukromí, a zažíváte klid, který vám ruch velkoměsta sotva může nabídnout. A když pomine víkend nebo hlavní turistická sezóna? Na místě Sawamura nezůstane opuštěný kolos, ale pořád životaschopná část města. Pekárna funguje celoročně, stejně jako restaurace. Ta ale mimo sezónu udržuje v provozu jen centrální část, bez předzahrádek a vnějších posezení. Pořád tu tedy žijí lidé, okružní cesta v korunách stromů zůstává i nadále v provozu, jen se jakoby minimalizuje ruch okolo.
Foto: Yuji Tanabe, Yu Terayama
Při stavebním provedení vsadila YAA na přírodní materiály, které doslova splývají s okolím. Modrošedé dřevěné obložení vnější fasády má svůj původ v tradičním japonském modřínu, který navíc roste všude okolo, a podobné je to i s dalšími prvky. Například vyladění barevných tónů budovy a venku rostoucích dřevin je pozoruhodné. Tam, kde rostou javory a křovité brsleny (vybarvující se na podzim do červena) jsou i interiéry laděny do tmavě rudých „pastelových“ tónů. Jsou to sice nepatrné detaily, ale posouvají výrazným způsobem celý projekt Sawamura kupředu.
Důraz byl kladen na přirozené zastínění objektu. Proto střechy (s mírným sklonem) nepřesahují v nejvyšším bodě výšku 8,6 metrů, aby nad nimi koruny stromů vytvořily nepravidelnou bariéru slunci.
ÚDAJE O PROJEKTU
Název projektu: | Bakery & Restaurant SAWAMURA |
Typ projektu: | Restaurační zařízení, pekárna |
Architektonické studio: | Yuji Tanabe Architects (YAA) |
Lokalizace: | Karuizawa, Nagano, Japonsko |
Zadavatel projektu: | FONZ |
Rok dokončení: | 2015 |
Strukturální inženýring: | LFS + NCN |
Návrh interiéru: | comodo |
Osvětlení: | BEWS |
Návrh zeleně, zahrady | honda GREEN |
Dodavatel stavby: | Takehanagumi |
PARAMETRIZACE
Celková rozloha plochy: | 2605 m2 |
Zastavěná plocha: | 635 m2 |
Přízemí: | 527 m2 |
I.P | 133 m2 |
Celková využitelná plocha: | 660 m2 |
Sdílet / hodnotit tento článek